Eksik Dişli Cesur Hüma

By Ekim 03, 2014 , ,

Yaklaşık 1,5 sene önce Hümacığım ortada hiçbir şey yokken anlık bir 2 yaş sendromu krizine girerek kafasını kalorifere vurmak suretiyle ön dişinde mini minnacık bir kırık oluşmasına sebep olmuştu :)) Şimdi gülüyorum ama o zaman çok üzülmüştüm tabii.. 
Kırığı olaydan birkaç saat sonra farketmiş, hemen ertesi günü diş hekimine göstermiştik. Yapacak bir şey olmadığını söyleyip az miktarda florür uygulamıştı. Bu arada birkaç kez daha kontrol amaçlı diş hekimine gösterdik. En son geçen sene kış başı özellikle çocuk diş hekimine- pedodontist- gitmiştik hani belki dolgu vs yapılabilir diye. Aradan vakit geçtikçe diş renk değiştirmeye başladı -zaten de beklediğimiz bir şeydi. Pedodontist birkaç gün sonra da olabilir birkaç yıl sonra da ama illa ki bu diş apse yapacak ve o zaman da çekilmesi gerekecek denmişti. Zira böyle travmalı dişlere yapılabilecek bir şey olmuyormuş. 
Bu seneki tatilde ise Hümacığım dişi ağrımaya başlamıştı. Sonra bir baktım, o kırık dişin yanındaki dişte mini minnacık bir çürük oluşmuş. Zaten o diş de sorunluydu. 10 aylıkken çok ağır bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş ve antibiyotik kullanmak zorunda kalmıştı Hümacık. O tedaviden sonra ön dişlerinde beyaz lekeler oluşmuştu. Sonra Berrin ablacığımdan bunların demineralizyon yani çürük başlangıcı olduğunu öğrenmiştik. Bir süre meyvelerden üretilen doğal flor takviyesi kullanmıştık. Sonra o lekeler kayboldu. 
Anlaşılan sonradan çürümüş diş. Neyse tatil sonrası hemen daha önce gittiğimiz çocuk diş hekiminden randevu almaya çalıştım. Ulaşamayınca yeni bir yer aradık. Çukurambar'da Dentelis diş kliniğine gittik. Orada çocuk diş hekimi dünya tatlısı Sezgi Hanım muayene etti Hüma'yı. Tam tespit etmiş olduğum gibi dişin çürüdüğünü söyledi ve hemencik dolgu yaptı. Hümacığım kırık diş nedeniyle diş hekimine gide gele alışmıştı. Bir de Sezgi Hanım'ın sakin, sevgi dolu yaklaşımı ve operasyon esnasında Hüma'nın istediği bir çizgi filmi izleme lüksü çok sakince dolguya izin vermesine sebep oldu. Travma yaşamadan halloldu dolgu işi.  

Hüma'nın gayet cool bir şekilde tamamladığı diş tedavisi, neyse ki bana çekmemiş bu konuda diyorum :) Cesur Hüma Kuşu..

O zaman yapılan film çekimi sonrasında Sezgi Hanım kırık dişin artık kökünün kalmadığını ve kısa süre içinde düşeceğini, düşmezse de mutlaka çekilmesi gerektiğini söylemişti. Travma olmaması için kendi düşmesini bir süre beklemeyi kararlaştırmıştık. Diş düşmedi ve aradan 1,5 ay geçmişken geçen pazartesi günü ağrıdığını söyledi Hümacığım. Bir baktım ki kırık diş sivilce gibi apse yapmış. Dişin çekilme zamanının geldiğini anladım. 
Hemen ertesi güne randevu alıp gittik. Bir süre oyun odasında oyalandık. Sonra bizi muayene odasına aldılar, artık olaya iyice alışan Hüma kendiliğinden oturdu muayene koltuğuna bir güzel. Hemen çizgi film açıldı :) Sezgi Hanım yine sakin ve sevecen yaklaşımıyla çok kısa sürede halletti çekim işini. Önce bir ilaç sürdü sonra da uyuşturmak için iğne yaptı, iğne yapmadan önce dişine bir ilaç sıkacağını ancak ilacın birazcık acı olduğunu ve gözüne sıçramaması için gözlerini kapatması gerektiğini söyledi Hüma'ya. Bu arada dişçiden doktordan her türlü medikal müdahaleden korkan ben arkada baygınlık geçirmemeye çalışıyordum tabii :) Neyse Hüma'cık gözleri kapatınca bir de peçete ile örttüler ki açsa da görmesin. İğne yapılırken yine de acımış olacak ki ağladı biraz çok acı diye ama iğne olduğunu anlamadı ve kalkmaya da çalışmadı. Sonrası hemencik bitti zaten. Bir süre ağzında pamukla duran Hüma'ya bu durum çok komik geldi. Pamuktaki kırmızılığın da kan olduğunu düşünmedi, anne ilaç da kırmızıymış dedi hatta :))
Sonuç olarak Hüma'cık dişsiz kaldı. 
İşte diş çekiminden sonraki ilk fotoğraf... Yavuruşun dudaklar şiş daha iğneden...

Diş çekilince oyuncakçıya gitmek istemişti Hüma, hemen gittik Cepa'ya. AVM'nin önündeki mini lunaparkta favorimiz olan kanguruya bindik beraber, tam 3 kez :) Sonra içerde istediğimiz gibi gezdik, Hüma'ya birkaç kıyafet aldık, yemek yedik. Güzel bir gün geçirdik anne-kız. Bir süredir gündemde olduğu için çabuk kabullendi dişsizlik olayını. Kendi kendimize şakalar yaptık, "kırık diştin şimdi eksik diş oldun Hümacığım" dedim. Eksik diş lafı çok hoşuna gitti Hüma'nın. Bol bol kıkırdadık. Yanlız kıyafet denerken diş çekiminden sonra ilk kez ayna karşısına geçti, bir an durdu ve hafifçe gülümseyerek dişine baktı. O an hafızama kazındı diyebilirim. Yine de yazayım buraya belki yıllar geçtikçe unutulur. O an ne düşündü, ne hissetti bilmiyorum. Bir an baktıktan sonra hiçbir şey olmamış gibi devam etti hayatına. Akşam eve döndüğümüzde babasına, anneannesine, dedesine hevesle gösterdi olmayan dişini. Hatta okulda da öğretmenine göstermiş ve durumdan gayet memnun görünüyormuş. 
Şimdi haftaya tekrar gidilip ölçü alınacak ve Hüma'ya takma diş yapılacak. Bunu diş hekimi özellikle tavsiye etti çünkü daha yeni dişin çıkmasına en az 3 sene var ve ön diş olduğu için hem konuşması etkilenebiliyormuş hem de bir süre sonra görüntüden rahatsız olup takıntı yapabiliyorlarmış. Bunlar geçen defa da Hüma'nın yanında konuşulduğu için mevzuları biliyor, takma dişi de takarım dedi, bakalım deneyeceğiz. 

Bu da eksik dişle okul yollarındaki hali, instagram fotoğrafı... 
Canım kızım her halinle çok tatlısın... Sağlığın yerinde olsun, yüzünden gülücük eksik olmasın,... O eksik diş de nazar boncuğun olsun :)

Bunları da Okuyabilirsiniz

2 yorum

  1. Çocukların hepimizden güçlü olduklarını bir kere daha kanıtladın Hüma, bravo :) çok geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  2. biliyorsun bizim dişler de kırıldı :( bir hafta ara ile aynı gün aynı şekilde düşerek aynı dişin (sağ ön) iç ucu kırıldı ikisinin de. nasıl bir kaderdir bu anlamadım. biz de Ela'nınkini ertesi gün farkettik. Görünüşe göre dişin dörtte biri kırılmış. Nil'in kırılma miktarı daha az. Ben dişçiye götürmedim şimdilik. Doktoruna mesaj attım daha yeni, çünkü hiç bir şey yapmamış olmak da içime sinmiyor. En kötü doktorun cevabına göre dişçiye gösterme-göstermeme karırını veririm dedim. Sağlık olsun, önemli bir zarar gelmesin de kuzulara sorun değil gerisi. umarım ileride dişlerini görüp takıntı yapmazlar. sevindirici tarafı belki ikisinin de olması :) en azından onunki neden kırık değil kıskanma olmaz diye tesellim. :) :)

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.