Kreş Seçimi

By Şubat 22, 2014 , , ,

2013 yılı Şubat ayında gittiğimiz çocuk gelişim uzmanının (Gülsüm Gençay- sonrasında birkaç kez daha görüştük kesinlikle tavsiye edebilirim, çok tatlı ve çok ilgili)  Hüma'nın kreşe başlamasını tavsiye etmesi üzerine zaten Çağla'cımla (ailemizin psikoloğu) da konuşmuş olduğumuz kreş düşüncelerim de netlik kazanmış oldu.
Bu arada ben Aralık ayında yavaş yavaş başladığım kreş arama işine bahara doğru çılgınlar gibi devam ettim. İşten sık sık izin almamak için önce internet üzerinden ve eşe dosta sorarak başladım. İlgimi çeken yerleri telefonla aradım (bazı kreşler nedense telefonda bilgi vermek istemiyorlar, onları mecburen eledim, bence çok saçma bir uygulama kreş kreş gezmeden önce elbette bir ön eleme yapacağım.) Bir taraftan da kreşin yerine, kreşe vereceğimiz ücrete karar vermeye çalışıyorduk. Benim internetten bulup beğendiğim kreşlerden hemen hepsi eve uzak yerlerdeydi. Kreş eve yakın olmalı diye o kadar çok kişiden duydum ki önce civardaki yerlere bakmaya karar verdim. Bu vesile ile Tandoğan'daki Sevgi Yuva ve Emek'teki Aykan Kreşi ile görüştüm. Açıkçası ikisi de pek ilgimi çekmedi, Sevgi Yuva'nın fiziksel koşulları, idarecisi hatta menüsü bile iyi olmasına rağmen içerik olarak beni tatmin etmedi. Anneannesi zaten Hüma ile çok güzel ilgilendiği, her türlü ilginç, eğlenceli, yaratıcı aktiviteyi yaptırdığı için evde sunulandan farklı bir şeyler sunması gibi bir beklentim vardı kreşten. 
Bunun yanı sıra bahçesinin olmasından menüye kadar bir sürü kriterim daha vardı, herkes gibi :) O zaman bir dosya oluşturarak bir puanlama sistemi yaptım kreş seçimi için kullanmak üzere hatta blogda da yayınlamayı düşünüyordum. Sonra çok uzun geldi ve nasıl kısaltacağımı bilemedim ve vazgeçtim. Eğer listeyi en azından fikir almak için kullanmak isteyen olursa bana mail atabilir ya da yorum olarak e-mail adresinizi verebilirsiniz, gönderirim. Şimdi tekrar baktığımda biraz çılgınca geldiğini itiraf etmeliyim ama gerçekten de kreş seçme süreci oldukça zor. Üstelik de çok fazla alternatif var hele ki benim gibi başka semte yollamayı göze aldıysanız :) 
Ben yine de kriterlerin ya da kreş seçerken dikkat edilecek şeylerin bir özetini burada vermek istedim. Çünkü hayatımızda ilk defa bir kreşe gidip değerlendirmeye çalışacağız ve de neye bakmamız gerektiğini bile bilmiyoruz başlangıçta. İşte benim için kreş seçme kriterleri;
  • Kreşin yeri
  • Kreşin ücreti 
  • Kreşin fiziksel koşulları
    • Güvenlik önlemleri
    •  Sınıfların büyüklüğü
      • Sınıftaki çocuk sayısı az bile olsa sınıfın çocukların bir miktar koşturabileceği, rahatça oynayabileceği kadar geniş olması lazım bence ama genelde pek öyle olmuyor gördüğüm kadarıyla.
    • Eşyaların genel durumu (yenilik/güvenlik/güzellik gibi)
      • Bazı kreşlerde oyuncaklar o kadar eski ki resmen kırık dökük denilebilecek kadar. Eve yakın olan kreşlerden biri öyleydi mesela. 
    • Bahçesi var mı?
    • Yemekhane ya da yemek yenilen yerin genel durumu
    • Mutfak
    • Temizlik/hijyen 
    • Uyku odaları
      • Birçok kreşte kabinet denilen portatif yataklar (küçük sedyelere benziyor) sınıfa getiriliyor ve çocuklar sınıfta uyuyor. Bence bu hiç sağlıklı değil hele ki hastalıkların yoğun olduğu kış aylarında çünkü uyku odasında belli bir temizliğin ve sükunetin olması gerektiğini düşünüyorum. Tüm gün her türlü etkinliğin, koşturmanın yapıldığı, o kadar insanın nefes alıp verdiği ortamda uyumak doğru değil üstelik sınıfta uyunduğunda sınıfları havalandırma şansı da çok az oluyor. 
  • Menü 
    • Menü karbonhidrat, protein ve sebze açısından dengeli mi? 
    • Menüde hazır gıdalar var mı? 
    • Menüde tatlı yiyecekler var mı?
    • Menüde tavuk var mı? 
    • Kreş gezerken mutlaka menüyü inceleyin, sorular sorun. Hazır konserveler kullanıyor mesela bir kısmı. Bazılarında protein olarak çoğunlukla tavuk veriliyor. (Eve yakın kreşlerden birinin internetten menüsüne bakmam yetti elemek için zira 2 günde bir tavuk vardı ve biz tavuk yemiyoruz). Özellikle ara öğün olarak neler verdiklerini irdeleyin, birçok yerde ara öğünler hazır gıdalarla geçiştiriliyor. Çikolata, bisküvi, şeker vs verilmesi kabul edilebilir değil bence.
  • Belli bir sistematiğe bağlı mı? (Montessori, Waldorf, Çoklu Zeka vs)
    •  Bu sistematik gerçekten uygulanıyor mu?
    • Şimdi bu tip yaklaşımlar moda olduğu için sorsanız tüm kreşler ya çoklu zeka ya montessori. Gerçekte ise bunları hakkıyla yapan sayılı yer var Ankara'da. 
  •  Disiplin?
    •  Bazı kreşlerde küçücük çocuklara disiplin adı altında bağırıp çağırıldığını okudum çeşitli forumlarda, benim için böyle bir şey asla kabul edilebilir değil. Bence sizin için de olmasın. Disiplin bağırıp çağırmakla, tek sıraya sokmakla olmaz.
  • Öğretmenlerin çocuklara yaklaşımı
  •  Özgürlük
    • İsterim ki çocuklar seçimlerinde, yapmak istediklerinde özgür bırakılsın, seçimlerine, isteklerine saygı gösterilsin. Bu yemek istemediği bir yemeği zorlamamaktan yapmak istemediği bir etkinliğe zorlanmamasına hatta uyumak istemeyen çocuğun zorla yatırılmamasına kadar giden geniş bir konu. Resim yapma saati diye herkes resim mi yapmalı illa? Ya birinin canı resim yapmak istemiyorsa... Kim zorlayabilir ki?
  •  Öğretmenlerin kaç yıldır çalıştığı
    • Bu çok önemli çünkü birçok kreş öğretmenlerine doğru düzgün para vermediği için ciddi bir sirkülasyon oluyormuş. Sık sık öğretmenin değiştiği bir ortamda hangi felsefe hangi yaklaşım uygulanıyor dense gerçekçilikten uzak olur. 
Bunların yanı sıra çocukların bireysel farklılıklarına nasıl yaklaşıldığı da benim için çok önemli bir kriter oldu. Hüma oldukça erken konuşmaya başladığı için benim kreş aradığım dönemde yaşıtları ile arasında epeyce iletişim farkı bulunuyordu.  Ayrıca hem Hüma'nın yapısı hem kendisine gösterilen ilgi, evde çok aktif bir yaşantısı olması gibi çeşitli faktörler nedeniyle genellikle yaşının üzerinde aktivitelerle meşgul oluyordu. Bir taraftan yaşıtları ile sosyalleşebileceği ama bir taraftan da gelişiminin yavaşlamayacağı bir ortam sağlanması en önemli beklentilerimden biri haline geldi. Üstelik de dediğim gibi zaten oldukça farklı etkinlikleri evde zaten yaptığımız için Hüma'nın önünde yeni bir pencere açacak, yeni şeyler öğreneceği bir kreş bakmaya başladım. Hal böyle olunca aman çocuğuma iyi baksınlar da kreşlerin hepsi aynı mantığı ile hareket edemedim açıkçası. 
Bütün bunların yanı sıra tabii ki bir de izlenimler var. Karar vermeden önce zaten gidip görmek şart. Gittiğinizde her yeri incelemeye çalışın, sorular sorun. Ve edindiğiniz izlenimi düşününün, neden öyle hissettiğinizi irdeleyin. Bazen ne kadar kriterler belirleyip sorular hazırlasak da bir his ya da çok küçücük bir şeyden edindiğimiz izlenim kararımızı 
etkileyebiliyor. Bence bu tip hislere güvenmek lazım. Neticede annelik iç güdüsüdür :) 
Bir de kreşleri çocukların da orada bulunduğu saatte ziyaret etmek mantıklı, böylece hem öğretmenlerin tavrını görme fırsatınız olur hem de oraya devam eden çocukları... Kreşlerden randevu almak istediğinizde genellikle sabah saatlerine vermeye çalışıyor bence o saatlerde çocuklar daha enerjik ve mutlu oluyor da ondan. Çünkü akşam saatlerinde gittiğim bir kreşte çocuklar gayet sıkılmış gibi görünüyorlardı, belki çocukları oyalayacak bir şeyler sunuluyordu ama heyecanlanmadıkları kesindi (bence). 
Bu arada kreş bakmaya çocukla beraber gitmekte fayda var, neticede onun gideceği yer olacak ve ortamdan direk etkileniyorlar. Örneğin gezdiğimiz kreşlerden birinden hiç hoşlanmamıştı Hüma, hemen çıkmak istedi oradan. Ben idareci ile görüşürken zor oyaladılar ama gezdiğimiz diğer yerlerde böyle bir durum olmadı, hatta tam tersi zor çıkardım.
Sonuçta kreş seçmek gerçekten çok zor ve o nedenle kreş gezmeye başlamadan önce benim gibi deneyimlerini paylaşan diğer anneleri ve hatta forumları okumakta fayda var (bu amaçla babaolmak blogundaki Ana Okul Seçimi yazısını da okuyun derim). İsmi çok duyulmuş bazı yerlerle ilgili öyle şeyler okumuştum ki şaşırıp kalmıştım. Oysa okuduklarım olmasa gidip belki de etkilenecektim bana sunulan vitrinden. 
Bir de bir kreşle görüşmeye giderken mümkünse kafanızın çok dolu olmadığı zamanları seçin ki görüşmede dikkatinizden kaçmasın ufak detaylar. Gezerken de mutlaka not alın ve sonrasında notlarınızı okuyup hislerinize kulak verin. 
Benim söyleyeceklerim bu kadar, eminim çok daha farklı kriterler vardır, bu konuda herkesin beklentilerinin farklı olduğunu ve tüm beklentilerinizi karşılayacak bir yer bulma ihtimalinizin düşük olduğunu unutmayın. Kendinizi fazla strese sokmamaya çalışın :)
Kolay gelsin... 

Bunları da Okuyabilirsiniz

16 yorum

  1. tamda bugünlerde eşimle bu konuyu konuşurken, bu yaz kreş arama sürecine girerken iyi geldi.paylaşım için teşekkür ederiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çayyolu ve Ümitköy'de TURUNCU ÇİZGİ ANAOKULU'nu görmenizi tavsiye ederim. Her yönüyle mükemmel bir anaokulu.

      Sil
  2. Çok merak ettim siz hangi kreşi seçtiniz? Ne kadar ince eleyip sık dokuduğunuz yazınızdan belli ve evet bende Ankaradayım ve evet bu emeğin sonucunu çok merak ettim. Mail adresim; aslihanbalkan@gmail.com paylaşırsanız sevinirim. Teşekkürler ve sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Binbir Çiçek'e başladı Hüma. Az önce blogunuza baktım, siz de orada karar kılmışsınız.. Pişman olmayacağınızı düşünüyorum :)

      Sil
    2. Evet tahmin ettiğim gibi :) biz pazartesi başlıyoruz. Belki de kızlar sınıf arkadaşı olurlar. Umarım sorunsuz bir giriş yaparız. İlk günler için önerileriniz varsa ve benimle paylaşırsanız çok sevinirim. :)

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim gönderdiğiniz dosya için. İnce ince düşünülerek hazırlanmış belli ki :) Defne de geçen sene oyun grubu sayesinde BinbirÇiçekli olmuştu. Bu sebeple ben başka bir yer düşünmedim. Mart başı yani Pazartesi kreşli günlere merhaba diyeceğiz. Bakalım neler olacak :)

      Ankaralı Anneler , BinbirÇiçek, çocukların yaşları gibi ortak paydalarımız var. Umarım birgün tanışırız. Sevgiler,

      Sil
    4. Kreşe başlarken sorun yaşayacağınızı sanmam, süreci iyi idare ediyorlar. Hilal Hanım çok destek oluyor zaten :)
      Belki de Hüma ile aynı sınıfta olurlar.. Umarım tanışırız en kısa zamanda.
      Sevgiler

      Sil
  3. Aman bana da gönder şu dosyanı :) galtundag@yahoo.com. zamanı gelince ben de kullanaym. Çok sağol şimdiden.

    YanıtlaSil
  4. Listenizi bana yollamanızı rica ederi. ozgegama@gmail.com. Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Mine hanım merhabalar,
    Yazınız şu dönemde bana ilaç gibi geldi, rica etsem listenizi bana da yollayabilir misiniz? (nur.koc@gmail.com)
    Benim de aklımda BinbirÇiçek var, daha önce oyun grubuna gitmiştik. Yine de önceden eve yakın yerlere de bakacağım ama kafamda net bilgilerle , dikkat edeceğim konuları bilerek gidersem daha sağlıklı seçim yapabilirim.
    Ben de eylülde başlatmayı düşünüyorum, umuyorum o zaman kadar bir karar verebilirim.
    Ayrıca özel olarak kreşle ilgili yorumlarınızı da (hümanın öğretmeni ayrıldıktan sonrai hali, gün içindeki kazanımları, evdeki düzenine olumlu olumsuz katkılar) vaktinizi almayacaksa iletebilirseniz çok sevinirim.

    Teşekkürler, sevgiler;)

    Nur

    YanıtlaSil
  6. ankara istanbul izmir veya diğer tüm illerde kreş anaokulu ve yazokulu arıyorsanız tüm kreşlerin iletişim bilgileri olan bir site var kresrehberi.com . Bu siteden türliyedeki tüm ildeki kreşlere rahatlıkla ulaşabilir ve kreşleri arıyarak bilgi ve ücretlerini öğrenebilirseniz. Sitede mesaj gönder kısmından kurumlara mesaj gönderip ücret veya diğer bilgiler hakkında sonuç alabilirsiniz Sitede yaklaşık olarak bulunduğunuz ildeki tüm kreşlerin bilgileri bulunmaktadır. isterseniz yazokulunuda bu siteden ulaşabilir ve aonakulları ile iletişime geçebilirsiniz www.kresrehberi.com

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar binbirçiçeği araştırırken gördüm yorumlarınızı kuzım 2 yaşında ben de merak ediyorum orayı memnun kaldınız mı gerçekten ingilizcesi ce diğer becerileri mutlu ve huzurlu oldu mu yuvada acaba lütfen bilgi verir misiniz? Bana da o dısyayı gönderebilir misiniz rica etsem esnkelebek@gmail.com

    YanıtlaSil
  8. gökyüzü bahçesi ana okulu Ankara Pursaklar da şiddetle uyarıyorum uzak durun......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun nedenini belirtebilir misiniz?

      Sil
  9. Merhaba yazınızın üzerinden çok zaman geçti ancak kreş listenizi (kriter için) mervere@gmail.com adresine gönderir misiniz? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. ÇAYYOLU, ÜMİTKÖY , KONUTKENT VE YAŞAMKENT VE ÇEVRESİNDE KREŞ YA DA ANAOKULU ARAYANLARA TURUNCU ÇİZGİ ANAOKULU'NU ÖNERİYORUM. GERÇEKTEN HARİKA BİR EĞİTİMLERİ VAR. HERKES ÇOK MUTLU. Turuncu Çizgi Anaokulu'nun internet sayfası: www.turuncu.academy

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.